teruskanlah..............

teruskanlah..............

Saturday, December 18, 2010

kawan

kawan.....
susah nak cari kwn yg akan sentiasa bersama kita time senang atau susah...
saat kita bangun dan jatuh die sentiasa ade.. 
wujud kah kwn seperti ini? mungkin wujud tp 1 dlm 10, mungkin 1 dlm 100 atau mungkin 1 dlm 1000.. atau mungkin takde....
ape eak maksud kawan?
org kata kawan dan sahabat adalah 2 benda yg berbeza, serupa tapi tak sama... maybe
tapi kan korg pernah tak dpt kwn mkn kwn... mesti pernah kan? pernah tak marah kat kwn? mungkin perasaan mrh tu sekecil zarah atau sebesar2nye tak terucap kan? 
kawan2...
betul ke kita hidup dgn kawan2 je? ade tu sanggup tinggalkan keluarga demi kawan2.. friends is priority.. ade ke falsafah mcm tu
hahahaha
kawan2 time kita senang mesti ramai kan yg konon2nye kagumi kita,
time kita jatuh ade ke kwn2 yg nak dampingi kita? maybe ade
maybe....
entah aku pon tak tahu.. perlu ke percaye kat kwn 100%? 200%?
rasanye takde sukatan kot
it all depends kat individu tu nak nilai kwn die
sbb kwn tu mencerminkan dirinye...
kalau nak tgk org tu, tgklah kwn2nye
entah aku pon tak tahu coz aku pon dlm proses belajar mencari erti kawan dan sahabat.......
kawan...
sahabat....

Thursday, December 16, 2010

first love....

hari ne aku tgk cite dilemma wanita...
begini ke akhirnye sebuah cinta pertama.. aku bukanlah ade pengalaman dlm perkahwinan tp dlm cite ini menunjukkan bhw redha ibu bapa itu penting dlm rmh tgga,
perasaan cinta semata2 saje tidak cukup dlm perkahwinan, tp perlu ada tolak ansur, kena give and take, sifat tggjwb,.

girl ne ank org kaya, boy ne pulak org biasa n  keje biasa2 je .
girl ne jumpa boy ne pas spm, pastu gf nk future stdy jauh tp bf tak bg, die ingt tu cara ibu gf  ne nk pisahkan diaorg coz parent gf x suka kat bf ne. tp sebnrnye girl tu memang da janji nak stdy at least diploma, then diaorg bercdg nak kawin, tp parent gurl tu tak bg, so mlm tu die pon lari dr rmh, parent prmpn ne cr die sampai jumpa and kawinkan diaorg, so bermula la episod hdp bermh tgga diaorg,

nampak la mcm hepi awal perkahwinan, tup2 prmpn ne nak register kat kampus die disahkan pregnant pulak. mcne die dia nak lalui dunia kampus kalau pregnant, so dia amik kptsn xjd continue stdy n nak keje 2 preparation give birth nanti. so keje la gurl ne sbg promoter kat shopping complex, da la penat2 keje kena bw perut yg besar. kdg2 kena naik bas coz x cukup duit nak naik teksi time2 husband die bz n tak sempat nak jemput die blk keje. husband die time bercinta kata2 sungguh manis, mcm2 janji nye, "nanti awak x yah la keje, awak duk rmh je, sy boleh tanggung awk" . tp skrg lain pulak.. mengis prmpn tu bila die flashback... 

lepas bersalin die tak keje, jg la baby kat rmh coz husband die kata tak yah keje la coz byr pengasuh mahal... tp time die mtk duit utk beli susu n pampers ank, mesti kena herdik, cian gurl ne.. so die amik keputusan keje, tak lm kemudian dia disahkan pregnant 2nd baby, die ingtkan itu berita gembira yg nak di share dgn husband die tp husband die menafikan pulak..
kandgn masuk 6 bln die kena terminate coz keadaan nye yg berbdn dua and pergerakan yg agak terbatas . tup2 husbnd die mengamuk coz gaji die seorg tak cukup nak tggng fmly . sejak dr hari tu husbnd die jrg blk, akhirnye die bersalin kat hospital sorg2. makin lama husbnd die jd makin grg, makin suka mengherdik, mrh tak tentu pasal, n bz dgn hp..
rupa2nye die da ade awek lain, husbnd die memang seorg yg tak bertggjwb, selalu abaikan anak dan isteri.

prmpn ne pon amik keputusan blk rmh parents die n future stdy utk teruskan hidup n improve die punya hidup.. sekarang die hanya fikirkan utk ank2 die..maka dieorg pon divorce..
sedih aku tgk cite ne, gurl ne sanggup sacrifice die punya kemewahan n masa dpn utk lelaki yg die cintai, first love die tp pengorbanan die langsung tak dihargai n die tak dpt pon ape yg dia impikan dr seorg lelaki yg die cintai...
org selalu kata first love tu mesti indah.... tp sedih pulak kisah prmpn ne...
so kalau da wat keputusan nak berkahwin kenalah ada preparation yg cukup dr segi mental n fizikal..cinta semata2 saje belum cukup utk sebuah institusi kekeluargaan....

Tuesday, December 14, 2010

knp eak...


ingat tak iklan knp saya suka rumah sy?
knp eak?
krn "rumahku syurgaku"
itulah jawapan yg paling tepat...
mcm knp saya syg mak saya
"sbb die mak sy"
sy syg mak saya,
syurgakan terletak dbwh tapak kaki ibu
"redha Allah adalah berdasarkan redha ibu bapanye"
aminnnnnnnnn

senyum

Chorus (Najwa)
Kacak luar, kacak dalam
kacak dengar sini
kalau saya senyum
awak mesti senyum sekali
kalau kita senyum
semua orang berjangkit
bila semua orang senyum
dunia tiada penyakit
(4x) senyum
tak perlu kata apa apa

Verse 1 ( Malique)
Akhirnya sempurna, tiga album pertama
bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
dah kukata ku takkan henti sampai tua bangka
kalau habis abjad, aku rap dengan angka
Satu, dua, tiga anugerah diterima
oh, itu tahun lepas, tahun ini cuma dua
tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
ditertawakan oleh anakku Inca Medina
Oh Inca Medina, orang secantik nama
cantik luar, cantik dalam, cantik macam mama
hati macam grandmanya, anginnya macam papa
kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
nyanyi balik lagu ayat lama, ayat mama
wanita hari ini, jaga sensitiviti
kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Bridge (Malique)
Ay, cantik luar, cantik dalam cantik dengar sini
kalau cantik senyum, cantik mesti cantik lagi
senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Chorus (Najwa)
Verse 2 (Malique)
Ay, buai tinggi tinggi sampai ke puncak awan
dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
aku bukan rupawan, aku buakn jutawan
tapi aku punya satu senyuman yang menawan
Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
dengar kata hati perasaan jangan dilawan
kalau takut mula mula kita boleh berkawan
duduk dulu biar kubelanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
apa rasa jadi cantik kacuk Cina Pakistan
apa rasa jadi seksi, suka tak diperhatikan
apa rasanya terima bertubi tubi puji pujian
Tu, boleh pun senyum cantiknya gigi
sepuluh markah penuh seharusnya kuberi
wanita hari ini harus pepandai puji
kalau dia jual mahal, boleh cuba lagu ini

Bridge (Malique)
Chorus (Najwa)
Outro (Najwa)

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2010/12/malique-lirik-lagu-senyum.html#ixzz1848KRL2p

iKhLassssss... a-class or e-class, which one?

satu jari menuding kat org tp 4 jari menuding kat kita,  
org selalu pesan "jgn ckp org nanti dia yg lebih".
ikhlas? kita tak tahu org tu ikhlas ke tak, 
dan sapelah kita utk menilai keikhlasan seseorg tu,
kdg2 kita fikir ikhlas ke org tu kwn dgn kita? ikhlas ke dia bagi hadiah kat kita?
hanya Tuhan je yg tahu keikhlasan seseorg tu... 
so saya belajar, utk mendpt keikhlasan kita yg perlu ikhlas dahulu,
contohnye dlm menutup aurat, mula2 mak suruh, kena paksa, tak buat kan dosa, 
tp kdg2 dlm paksaan tu kita seolah2 buat sekadar menjalankan tanggungjwb saje, alang2 da buat knp kita tak buat dgn ikhlas dari hati krn Allah taala, memang org akn kata ckp senang arrr,
tp nak buat tu susah, tp ingat kita tak hidup dgn kata2 org, 
biarlah org nak kata ape, itu didunia,
mungkin mula2 dgn paksaan tapi dlm keterpaksaan tu kita cuba redha dgn ikhlas, 
insyaAllah.... kita kena ingat jgn membuat sesuatu dgn harapan dpt balasan yg lumayan seperti si A bg hadiah kat B ms birthdaynye, dgn harapan B akan bg hadiah yg lebih lumayan pd birthdaynye pulak, 
niat tu kena betul... pernah dgr tak "niat tidak menghalalkan cara" 
... ikhlas ini tak nampak, tapi dpt dirasa....

ermmmm


video

Saturday, December 11, 2010

hati....



kenapa aku rasa jauh dariNya.............. mungkin aku kurang usaha, kurang doa,kurang prihatian, segala serba kekurangan... aku perlu tingkatkannye.. sempena maal hijrah ini, aku perlu berhijrah... "hijrah dlm konteks yg luas"
hidupkan macam roda, kejap kat atas kejap kat bwh,
mungkin sekarang aku berada di bawah,
mungkin kegagalan aku akan menjadikan aku lebih berhati2, lebih berfikiran jauh, lebih usaha, lebih doa , lebih prihatin, lebih sabar, lebih menghargai dan.................
kerana aku percaya "Allah memberi ujian sesuai dgn kemampuan hambanya".
kdg2 aku cuba share dgn bff aku dgn harapan diaorg akan fhm "like in my shoes" tapi sebenarnya diaorg tak fhm, bukan aku tak bagi diaorg fhm tp aku dapat rasakan ada benda yg susah nak diluahkan dgn kata2. kata2 shj tidak dpt menggambarkan keadaannye.. atau aku takde cukup kekuatan dan kepercayaan untuk luahkan, so aku amik keputusan utk simpan sorg2 supaya aku sorg je yg tanggung... tapi kdg2 aku terlupa yg aku masih ada NYA utk aku luahkan segalanye kerana tanpa kata2 pon DIA maha mengetahui....AMIN

Sunday, November 21, 2010





cantiknye....tenang..............

INSYAALLAH

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astraYou’re the only one that showed me
the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

ALWAYS BE THERE

If you ask me about Allah
And what I know about it
I’ll answer will be .....

It’s everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there

He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there ...

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little Heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there

Thursday, November 18, 2010

ape yeee

 

"sesungguhnya dlm diri manusia itu ada seketul daging.
Apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota
dan apabila daging itu rosak,maka rosaklah seluruh anggota.
ketahuilah, itulah hati"

sbb tu penting jaga hati, jgn biar hati mati, hati kering, hati hitam...ubatilah hati 

apapon kita berbalik kpd al-Quran dan as-Sunnah....

amin

Friday, November 12, 2010

inteam & mestica - kerana cinta

hidup..............


salam..
lega rasanye dan sgt tenang bila tgk air terjun..
kdg2 terfikir bestnye kalau jd burung, boleh terbang ke mana saje,
kdg2 bestnye jd budak2 main je,
x yah susah2 nak fikir2 ape2,
org yg buat kan keputusan utk kita,
ibu bapa kita mesti buat keputusan yg terbaik utk kita,
hehehehe
tapi, ikut fitrahnya, (Sunnatul Allah) kita akan membesar mcm org lain
jd kanak2, then remaja, dewasa, n tuaaaaaa
itulah cycle.. bila makin besar, kena wat keputusan sendiri, tanggung akibat dari keputusan tu, x kisah la effectnye baik atau sebaliknye,
masa kecik2 da borink asyik org je yg wat kan keputusan, tp bila da meningkat dewasa memang kena wat keputusan..huhuhu
betul la kan..
masa remaja penuh kekeliruan, masa dewasa ada kesilapan, masa tua byk penyesalan, tp saya tak mahu, saya kena belajar dari kesilapan agar sy tak buat lg kesilapan tu...
sebab tu Allah bagi kita akal, itulah keistimewaan kita sebagai hambaNya, (khalifah) di bumi Allah
.sebagai pemimpin kpd keluarga, terutamanya jd pemimpin utk diri sendiri...
mari kita fikir2kan...
semoga boleh jadi teladan utk kita semua..............
amin

Thursday, November 11, 2010

flowerssssss


belajarlah dari bulan mengambang,
bulan hanya mengambang sekali-sekala,
bulan tidak mengambang setiap malam,
kerana dgn mengambang sekali-sekala itulah,
pungguk jadi perindu......

ermmmm

tak tahu da rasa hati ne....
marah ada, benci ada,
tak tahu nak luah kat sape,
tak tahu nak luah ape rasa hati ne,
kdg2 lebih baik simpan,
kdg2 rasa mcm nak meletup,
sakit hati, terasa hati, terguris hati,
org lain tak perasan,
tapi luka dlm hati susah nak ubat,
sebab x nampak dgn mata kasar,
empunya hati je tau mcmne rasanye hati,
org kata tu penyakit hati,
tp aku bukan dengki kat org,
aku cuma nak diaorg fhm,
tapi perlu ke aku bgtau dgn kata2?,
nanti kalau salah fhm?
kan da jd masalah,
hanya kpdMu aku memohon,
ubatilah hatiku ini.......
AMIN

Tuesday, November 9, 2010

..kebahagian dlm perpisahan...

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang
Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta pasti
Chorus:
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur
Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya, apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan..
Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti
(ulang chorus)

rasa hati....

salam..
hari ne nak cite pasal janji... 
org yg suka berjanji tp memungkirinye, kan nanti tergolong dlm golongan munafik,
kat sekolah kan cikgu ckp mcm tu.. so kalau tak boleh tunaikan jgn berjanji.. 
impact nye kat org yg kita janji kan, cian die da tunggu2 tp kecewa, nanti next time kalau kita promise kat die, maybe die x percy da, sbb kita sendiri yg dah runtuhkan kepercayaan tu, manusia ne kalau da sekali kena x nak kena lagi kan 
smlm sy belajar pasal hati, hati ne tak nampak, 
terletak pada satu sudut yg dlm, org kata rambut sama hitam, hati lain2 sbb hati tak boleh disentuh tp dpt dirasa, x de org yg tahu apa yg ada dlm hati kita melainkan empunya hati tu sendiri...
so jagalah hati, peliharala hati, jangan biarkan hati kita gelap krn dosa2 kita, sebab tu pentingnye menjaga hati, kita buat sesuatu kena ikhlas krnNya,
bukan nak org kata kita baik, itu ini, mcm sembahyg kan, kalau kita buat krn nak org kata kita alim la, baiklah apela, kita x dpt2 pape pon krn hanya Allah yg tahu hati kita, walaupun kdg2 kita buat sesuatu susah nak ikhlas tp perkara ini boleh didik dlm diri kita... macam puasa gak, kalau kita merungut penat n panas n lapar, kita x dpt pape, x dpt nikmatNye melainkan lapar n dahaga je.. 
setiap suruhanNya ade sebabnye... 
kadang2 kita perlu duduk n fikir n renung diri kita supaya kita dapat melakukan perubahan ke arah kebaikan, 
ckp memang senang tp nak buat kena dari hati... 
hari2 adalah hari baru yg harus kita belajar, mengambil ikhtibar dari hari tersebut.. 
semoga hari ini lebih baik dr smlm dan hari esok lebih baik dr hari ini..
Amin.................. 
org menilai kita dgn kata2, jagalah setiap pertuturan mu krn kata2 yg ikhlas dtg dr hati,(bukan kata2 buaya darat)...

Monday, November 1, 2010

dah dewasa...

salam...
baru2 ne my bff  married... baru 4 minggu rasanye... hepi tgk dia n hubby die..
semoga bahagia ke syurga.. dulu aku wish smg bahagia ke akhir hayat... once bile my fren tegur..ha'a eak nape aku tak terfikir nak doakan die bahagia ke syurga eak, so aku wish smg nahagia ke syurga..amin, 
aku ingatkan tu je kwn aku yg tlh melangkah ke alam perkahwinan. rupa2nya ramai je yg married pas diploma.. ada dlm 4 couple..belum campur yg kekwn ms sek2 dl.. ramai gak da married.. i hopefully they all always hepi with beloved family..
mcm x caye kwn yg sm2 main pondok2, main kejar2, main gaduh2 ms kecik2 da jadi partner org da...
tulah namanye takdir....
bila kita ada seseorg yg boleh terima kita seadanya n boleh jaga kita dgn jayanye hehehehe.
appreciate him/her, show u love..eceh..... hehehehe
tp parents tetap no 1 for guys.. but utk wanita once die da kawin husband is priority krn syurga dibwh kaki suami n yg lain no 2.. 
jodoh, pertemuan n ajal semua di tgnNYA.. x kan cepat atau lambat walau sesaat..
segala2nye telah tertulis ....INSYAALAH

ada apa dgnmu...

1st time guna blog........
mungkin banyak yang kita boleh kongsikan bersama
berkongsi ilmu, pendapat, cerita dan mcm2 ade... 
actually ne tgh final exam....
boring mengadap buku..tak pon buku tgk aku...huhuhu
hrp2 aku berjy mengadapi hari2 akhir ku..AMIN